A szövegértés változása az életkor függvényében

  • Virág Kinga MÓRICZ Újvidéki Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, Újvidék, Szerbia
Kulcsszavak: GMP, szövegértés, nyelvjárás

Absztrakt

Jelen dolgozat a szövegértés mennyiségi és minőségi tényezőinek változását vizsgálja a felső osztályos tanulók esetében. A kutatás gerincét képező beszédértési vizsgálat (Gósy Mária GMP12 szövegértési vizsgálata alapján) az ötödikes és a nyolcadikos gyermekek beszélt nyelvi szövegértése szintkülönbségének mértékét, fejlődésének irányát igyekszik kimutatni. A vizsgálat a bácskossuthfalvi Idős Kovács Gyula Általános Iskolában történt, összesen huszonhárom gyermek vett részt az anonim kutatásban, amely során egy szöveg felolvasását követően a résztvevőknek egy, a szöveg tartalmára és az ismeretlen szavakra fókuszáló kérdőívet kellett kitölteniük. A kérdőívben kapott válaszokat mennyiségi és minőségi szempontból is elemzi a dolgozat. Az adatok alapján megállapítható, hogy a nyolcadikos évfolyam kimagaslóan jobban teljesített az ötödikesnél, ez nagyrészt szókincsük fejlettségi szintkülönbségével   magyarázható.

Hivatkozások

Domonkosi Ágnes – Lőrincz Julianna – Okosné Bozsik Gabriella – Vargáné Raisz Rózsa – Zimányi Árpád. 2010. Beszédművelés, nyelvi norma. 110–112. Eger: Líceum Kiadó.

Gósy Mária. 1996. GMP-diagnosztika – A beszédészlelés és a beszédmegértés folyamatának vizsgálata, fejlesztési javaslatok. Budapest: Nikol KKT.

Gósy Mária – Horváth Viktória. 2007. Beszédpercepciós folyamatok összefüggései gyermekkorban. Beszéd és beszédtudomány II. Magyar Tudomány (2): 191–194.

Kiefer Ferenc. 2006. Magyar nyelv. Budapest: Akadémia Kiadó.

N. Kollár Katalin – Szabó Éva. 2004. Nyelv, nyelvi fejlődés és nyelvi hátrány. In Pszichológia pedagógusoknak. 224–230. Budapest: Osiris Kiadó.

Penavin Olga – Matijevics Lajos – Mirnics Júlia. 1975. Bácstopolya és környéke földrajzi neveinek adattára. Újvidék: Hungarológiai Intézet.

Szántó Anna. 2014. A célzott beszédpercepció- és beszédértés-fejlesztés hatása utánkövetéses vizsgálatban. In Beszédkutatás 2014., szerk. Gósy Mária. 112–122. Budapest: MTA Nyelvtudományi Intézet Kempelen Farkas Beszédkutató Laboratórium.

VAMADIA. Bácskossuthfalva. https://www.vamadia.rs/telepules/bacskossuthfalva (2023. júl. 13.)

Wardhaugh, Ronald. 1995. Szociolingvisztika. Budapest: Osiris.
Megjelent
01. 11. 2023.
Folyóirat szám
Rovat
HALLGATÓK DOLGOZATAI