Temerin helynevei régen és ma

  • Éva VARGA Újvidéki Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, Újvidék, Szerbia
Kulcsszavak: helynévkutatás, Magyar Nemzeti Helynévtár, történeti források, személyes gyűjtés, összehasonlító elemzés

Absztrakt

A dolgozat célja a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott Magyar Nemzeti Helynévtár Program keretein belül folyó helynévgyűjtő munkám eddigi eredményeinek ismertetése. A gyűjtés a délvidéki Temerin településen történik. A korpusz két részből áll: a történeti anyag a 18. század végétől rendelkezésünkre álló adatokat tartalmazza, a szinkrón rész a jelenleg is folyó – hangfelvétellel dokumentált – személyes gyűjtés eredményeit. A kutatást ez idáig nyolc, különböző korosztályhoz tartozó temerini adatközlő segítette. A tanulmány azt szemlélteti, hogy a gyűjtött adatok miben különböznek a korábbi gyűjtések eredményeitől. Így a változásvizsgálat négy csoportot mutat be: olyan helyneveket, amelyek mára eltűntek, olyanokat, amelyek változatlan formában megmaradtak, olyanokat, amelyek kisebb módosulásokkal, de ugyancsak megmaradtak, továbbá olyanokat, amelyek nem találhatók meg a korábbi forrásokban, vagyis új névadásnak tekinthetők.

Hivatkozások

Csorba Béla. 2021. Nevek titkai. Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor (TAKT).

E. Nagy Katalin. 2021. A Kórógytól a Tacsillóig: Hajdú-Bihar megyei helynevek névszociológiai vizsgálata. Honismeret 49 (4): 28–37.

Hoffmann István – Tóth Valéria. 2015. Magyar Nemzeti Helynévtár. Névtani Értesítő (37): 195–202.

Kiss Jenő. 2015. Nyelvatlasz-adatok és a nyelvjárási változás-vizsgálat: Részelemzés. Az Eszterházy Károly Főiskola tudományos közleményei. Új sorozat, 42. kötet. 113–119.

Máté Jakab. 1993. A névtudomány helye a nyelvészeti diszciplínák rendszerében. Névtani Értesítő (15): 228–232.

Mészáros Sándor. 1969. Évszázadok viharában: Temerin története 1941-ig. Temerin.

MNH = Magyar Nemzeti Helynévtár. MTA-DE Magyar Nyelv- és Névtörténeti Kutatócsoport. Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke. https://mnh.unideb.hu/ (2023. márc. 4.)

Penavin Olga – Matijevics Lajos. 1982. Temerin és környéke földrajzi neveinek adattára: Vajdaság helységeinek földrajzi nevei 7. Újvidék: A Magyar Nyelv, Irodalom és Hunga- rológiai Kutatások Intézete.

Szilágyi-Varga Zsuzsa. 2021. Helynév-szociológiai vizsgálatok két romániai magyar településen. Névtani Értesítő (43): 219–223.
Megjelent
01. 11. 2023.
Folyóirat szám
Rovat
HALLGATÓK DOLGOZATAI